"Ayinesi iştir kişinin / Lafa bakılmaz"


Marmaristen Datça'ya doğru yol aldığınızda,
Datça'ya 20 km tabelası ile Emecik Köyünün
giriş tabelasını görebilirsiniz.
Emeklilik zamanlarımı İstanbul dışında Kuzey Ege'de
Edremit körfezinde memleketim olan küçük bir köyde
geçirmeyi planlarken; hayat, Egenin en güneyine, ilk
cümlede tarifini verdiğim bu köye getirdi beni.
2007 Kasımdan beri yaşadığım bu köyde, köydeki hayatımla
ilgili tecrübelerimi/gözlemlerimi ve kaybolmaya yüz tutmuş
bilgileri zaman buldukça paylaşacağım.
Umarım zamana iyi bir tanıklık ederim.

Ve zaman değişti. Yol kasım 2014 de Emecik'ten Datça'nın içine düştü. Artık Hayat DATÇA'nın içinden akacak..

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Basma Börek - Sazlı Usulü


Ekmek yapıldığı gün, köydeki mahalle fırınına ekmekten önce  tepsilerle ya börek, ya fırın patlıcanı, ya da fırın kabağı hazırlanıp giderdi. Fırının yanan ilk alevli, güçlü ateşinde bu saydıklarım pişer, ve biraz ucundan da biz çocuklara düşerdi. Yemek olarak yaptığımız kabak ve patlıcan tepsisi öğle yemeği için eve gider ama böreğin ya da pidenin ucundan bize biraz kopartılıp verilirdi. Sıcak sıcak yenen o börek ve pidenin tadı, şimdi anılarda.  İşte anıları taze tutmak için bende bir tür pizza gibi olan bu böreği evde yapıyorum şimdi.






Tarifi ise şöyle: Ekmek mayalar gibi hamuru hazırlıyorsunuz. Ben ekşi maya kullanıyorum. Kuru maya da kullanılabilir. Hamur iyice mayalanınca içine bir çay kaşığı kabartma tozu ve su katarak onu gevşek bir kıvama getiriyorsunuz. Tepsiyi yağlayıp hamuru yerleştiriyorsunuz. Börek üzerine yerleştireceğiniz malzemeyi de yerleştirip üzerine azıcık zeytin yağı gezdiriyorsunuz. Ve fırında yüksek ateşte (250 C) üstü ve altı kızarana dek pişiriyorsunuz. Afiyet olsun.
Üzerine konulacak malzeme: Peynir ve ince kıyılmış pırasa-peynir ve maydanoz- peynir ve dereotu /çeşitleme size kalmış, susam-çörek otu.

1 yorum:

  1. Meral'cim, senin bir de incecik, kitir kitir bir boregin (aslinda borek denmez herhalde ama sen anlarsin!:) vardi. Onun da tarifini versen, olur mu?

    YanıtlaSil